מהי מכתשית יבשה? עד כמה נפוצה הבעיה? מתי היא עלולה להופיע? מהם הסימנים לתופעה וכיצד מטפלים?
מכתשית יבשה (dry socket) היא תופעת לוואי שעלולה להופיע לאחר עקירת שיניים. בזמן עקירת שן נותרת מכתשית במקום בו היתה השן. היווצרות קריש דם בחלל הריק שנוצר במקום של השן שנעקרה, מסייע בריפוי אופטימאלי של הרקמה הממוקמת תחתיו. לכן, כאשר לא נוצר קריש דם בתוך המכתשית, נותרת מכתשית יבשה שחושפת את העצם ומותירה אותה ללא הגנה.
עד כמה נפוצה הבעיה?
בין 2% ל 5% מפתחים מכתשית יבשה לאחר עקירת שיניים והתופעה נפוצה במיוחד כשמדובר בעקירת שיני בינה תחתונות ופוגעת פעמים רבות במטופלים המעשנים, יורקים או שותים מקשית לאחר העקירה, במטופלים בעלי היגיינת פה נמוכה, נשים שנוטלות גלולות נגד הריון, ומטופלים שכבר חוו בעבר התמודדות עם מכתשית יבשה לאחר עקירת שן.
מהם הסימנים והתסמינים למכתשית יבשה?
המכתשית היבשה מאופיינת בכאב עז במיוחד שנגרם כתוצאה מהעצם החשופה שהופכת לרגישה עד מאד. הכאב עשוי להופיע מספר ימים לאחר עקירת השן, להימשך בין 10 ל 40 ימים ולהקרין לכל סביבת המכתשית כולל האוזניים. ישנם מטופלים המדווחים בנוסף על ריח או טעם רע בפה.
כיצד מטפלים במכתשית יבשה?
חשוב מאד לאבחן את המכתשית היבשה באופן נכון ולשלול כאבי שיניים שעשויים להגיע ממקור אחר, כמו לדוגמה כתוצאה מטיפול שורש. ניתן לאבחן את המכתשית היבשה באמצעות ערנות לסימפטומים עליהם מדווח המטופל, לצד גישוש וחיטוט בעצם החשופה, הסרת שבבים ושאריות ושטיפת האזור במי מלח פושרים.
לאחר האבחון, יש לסתום את השקע באמצעות גזה ספוגה בנוזל מרפא-כדוגמת תערובת שמן ציפורן שנמצא יעיל במיוחד בהרגעה וטיפול במכתשית יבשה, ולעיתים יחייב הטיפול גם נטילת אנטיביוטיקה על מנת למנוע זיהום באזור.
האם ניתן למנוע היווצרות של מכתשית יבשה?
הקפדה על מילוי הוראות הרופא לאחר עקירת שיניים יכולה להפחית משמעותית את הסיכוי להיווצרות מכתשית יבשה-הימנעו משימוש במוצרי טבק, פעולות מציצה ושתייה מקשית, יריקה או שטיפת פה שעלולות לגרום לאובדן קריש הדם ממקומו הרצוי ולגרום לכאב מיותר.